Dans utan krav

Dans utan krav är ett projekt som kulturskolan ansvara för och driver. Det är en dansinsats byggd på metoden Dans för Hälsa. Metoden bygger i sin tur på en forskningsstudie kallad Dansprojektet.

Syftet med insatsen är att med kravlös dans förebygga stressrelaterade besvär och öka den psykiska hälsan bland tonårstjejer i årskurs 6-9 på grundskolan.

Anmälan görs alltid via skolsköterska, kurator eller mentor på skolan.

Vill du veta vad dans är bra för?

Kontakta oss för mer information eller ansök till kursen!

Ansök till kurs
Anna Widing
Anna WidingDanslärare. Projektledare för Dans utan krav och 6-års kören
Telefon: 070-4676703
Carola Rydh
Carola RydhDanslärare för kulturskolans danskurser och Dans utan krav

När jag var liten var min stora dröm att bli artist och skådespelare. Jag och min bästis stod med hopprep som mikrofoner och mimade till ABBA och gjorde egna små shower för grannarna. 😉

En vindlande väg via sång- och danslektioner, en lokal teaterförening, musikal- och teaterprojekt och studier på olika skolor ledde till sist fram till ett yrke som musikalartist, skådespelerska och sångerska. Det blev bl.a musikalstudier på Balettakademien i Göteborg och scen- och filmskådespeleri på Teaterhögskolan och StDH i Stockholm.

Sen hösten -97 har jag jobbat med musikal, show, teater, TV- och film i många olika sammanhang; från musikaluppsättningar och frigruppsteater till långfilm och Melodifestivalen.

Parallellt med scenkonsten har jag, på senare år, också förkovrat mig i personlig utveckling, meditation och yoga och gått kurser i olika energiterapimetoder.

Sen flytten till landet och Prästgården i Film 2014 har jag utöver scenuppdragen jobbat som dramacoach och regissör inom skola och funkisverksamhet och med dans på Kulturskolan.

När jag inte sysslar med musik, dans och scenkonst gillar jag att skriva, läsa, designa smycken, inreda och odla.

Mitt hjärta har alltid brunnit för rörelse och dansen har varit ett sätt att uttrycka det på. Att få helhet i en rörelse med både kropp och själ sammankopplade till en dans är bland det bästa jag vet.

Jag har dansat många olika dansstilar, både individuellt och i pardans. Afro, street, salsa, samba, folkdans, bugg, fox, show och orientaliskt har varit några av mina personliga favoriter. Som pedagog har jag arbetat med barn nästan hela mitt vuxna liv.

2018 bestämde jag mig för att gå instruktörsutbildningen i Dans för hälsa. Den tilltalade mig direkt eftersom den innehåller allt det jag tycker är viktigt. Rörelse, gemenskap, frihet och avspänning. Eftersom jag är utbildad Mindfulnessinstruktör, Friskvårdsinspiratör, Fysisk Aktivitet på Recept ledare för barn & unga (FaR) och Hälsocoach för barn & ungdom, så kändes det helt rätt att vara med och starta detta i vår kommun. Vilket jag är väldigt stolt och tacksam över!

Hoppas att just Du hittar till oss och vill känna glädjen i att få röra dig till olika musikstilar, att just Du får uppleva känslan av avspänning och kanske låta den stanna kvar i kroppen efter klassen.
Men framför allt också känna glädjen i att hitta nya vänner i dansgänget.

Välkommen!