Fiol

Fiol är ett melodiinstrument som används i många olika sorters musik, t.ex. folkmusik, klassisk musik och pop o rock. På 1600 och 1700-talet i Italien byggde man de finaste instrumenten och de går att spela på än i dag.

När man börjar på fiol spelar man oftast i en liten grupp en gång i veckan. Vi lär oss teknik, spela rytmer, olika takter och självklart melodier. Vi spelar både med och utan noter. Det viktigaste är vad du vill göra och att vi har kul tillsammans.

Plats: Österbybruk, Öregrund, Östhammar, Gimo och Alunda

Årskurs: Från åk 1 till och med gymnasiet

Instrument finns att hyra.

Vill du lyssna på hur en fiol kan låta?

Kontakta oss för mer information eller ansök till kursen!

Ansök till kurs
Jeanette Evansson
Jeanette EvanssonMusiklärare Fiol
Telefon: 0730-74 58 67

”När jag var liten dansade jag och mina föräldrar i ett folkdanslag. En farbror spelade fiol till vår dansträning.  När jag fick välja instrument i Kulturskolan valde jag  fiol. Det gick ganska fort framåt och snart fick jag spela tillsammans med farbrorn, både på dansträffarna och hemma hos honom. Han lärde mig så mycket fin musik som jag spelar än idag.

Senare i livet har jag gått på Malungs folkhögskola och på Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Den musik jag spelar allra mest är nordisk och keltisk folkmusik. Det bästa  med den musiken är att den är ”fri” på något sätt, man spelar oftast utan noter och man kan forma låtarna själv. Och det är lätt att hitta någon att spela med om man t ex åker till en spelmansstämma. Att spela två och två är det allra roligaste, då kan man liksom ”prata” med varandra genom musiken.

Att få lära barn, ungdomar och vuxna att spela fiol gör mig riktigt glad!”