Saxofon

Ett av de träblåsinstrument som förekommer mest i dagens musik, är det instrument som uppfanns sist. Inte förrän vid mitten av 1800-talet skapades det, men då väckte det desto större uppmärksamhet.

Instrumentet döptes till saxofon efter sin skapare Adolphe Sax. Hans idé med saxofonen var att skapa en brygga mellan trä- och bleckblåsinstrumenten.

Trots sin speciella klang flyter instrumentet förvånansvärt väl in i andra sammanhang och med andra instrument. Det beror på saxofonens förmåga att låna klangfärg av de instrument den spelar tillsammans med; spelar den i ett storband smälter den utmärkt samman med bleckblåsinstrumenten, spelar den tillsammans med ett valthorn antar den samma klangfärg som det. Inte minst flyter saxofonklangen väl samman med den mänskliga rösten.

Framför allt blev saxofonen ett stort instrument inom jazzen. Några av de största instrumentalisterna i jazzens historia har varit saxofonister: Charlie Parker, Lester Young, John Coltrane, Stan Getz, Gerry Mulligan, Sidney Bechet etc.

I storbandet har saxofonen blivit oumbärlig. I ett fullt utbyggt storband sitter 5 saxofonister: två alt-, två tenor- och en barytonsaxofon.

Instrument finns att hyra.

Vill du lyssna på hur en saxofon låter?

Kontakta oss för mer information eller ansök till kursen!

Ansök till kurs
Erikas Pikiotas
Erikas PikiotasMusiklärare Klarinett, saxofon, tvärflöjt, blockflöjt
Telefon: 0730-75 58 20

När jag var liten jag började spela fiol på musikskola, men efter ett tag jag kände att det inte var mitt instrument och då började jag spela klarinett. Senare gick jag utbildning på Litauiska Musik akademi och Klaipeda Universitet och nu spelar jag klarinett , saxofon , tvärflöjt och piano.
det bästa med alla träblåsinstrument är att man kan spela alla slags musik- börja med klassiskt och avsluta med rock och pop