Tvärflöjt

Tvärflöjten är ett av de äldsta instrument man känner till. För några år sedan fann man i Tyskland en flöjt som var omkring 35 000 år gammal och det är det äldsta musikinstrument som återfunnits. Flöjten finns i en mängd olika varianter och dagens moderna tvärflöjt skapades av den tyske uppfinnaren och musikern Theobald Boehm.

Tvärflöjter räknas till kategorin träblåsinstrument även om de idag ofta tillverkas i metall.

Mozart och Bach har skrivit ett fåtal solokonserter för tvärflöjt. Den mest kända är förmodligen Ravels Bolero där tvärflöjten spelar hela inledningen. I övrigt kan nämnas Ouvertyren till Wilhelm Tell av Rossini och finalerna i Brahms 1:a och 4:e symfoni.

Inom jazzen förekommer tvärflöjten relativt ofta och en av de första jazzskivorna som spelades in med tvärflöjt var Clarence Williams band 1927.

Den svenska musikern Björn J son Lind är känd för sitt mycket speciella sätt att spela tvärflöjt. Björn har skrivit massor av musik till både film och radioteater och släppt ett 25-tal skivor med både tolkningar och egenproducerad musik.

Instrument finns att hyra.

Vill du lyssna på hur en tvärflöjt låter?

Kontakta oss för mer information eller ansök till kursen!

Ansök till kurs
Erikas Pikiotas
Erikas PikiotasMusiklärare klarinett, saxofon, tvärflöjt, blockflöjt
Telefon: 0730-75 58 20

När jag var liten jag började spela fiol på musikskola, men efter ett tag jag kände att det inte var mitt instrument och då började jag spela klarinett. Senare gick jag utbildning på Litauiska Musik akademi och Klaipeda Universitet och nu spelar jag klarinett , saxofon , tvärflöjt och piano.
det bästa med alla träblåsinstrument är att man kan spela alla slags musik- börja med klassiskt och avsluta med rock och pop